+420 604 441 816 vaclav@talhofer.cz

Když akcie padají aneb zde by měl být děsivý titulek

V dnešním exkluzivním článku si vám dovolujeme přinést komentář investičního analytika společnosti Partners, Mgr. Martina Tománka, k současnému tržnímu vývoji, který by se dnes dal popsat jako „krvavá lázeň“ nebo, slovy stratéga Deutsche Bank, jako „úplná kapitulace“.

V pondělí 9. 3. se v médiích objevují strašidelné titulky. Uveďme pár příkladů:

 

  • Panika na trzích. Cena ropy zažívá volný pád (Novinky.cz)
  • Burzovní panika šplhá na desetiletý vrchol, svět si připomněl dluhovou krizi (E15)
  • Svět zažívá ropný šok. Saúdové spustili cenovou válku, cena strmě padá (iDNES.cz)
  • Italská masivní karanténa vyvolala paniku, akciové trhy se hroutí o 11 % (CNBC)

Poslední titulek jsem zvýraznil, neboť je můj „oblíbený“. Pokud si dáte tu práci a přečtete si celý článek, zjistíte, že o jedenáct procent dnes dopoledne klesají italské akcie. Třeba německé aktuálně klesají „jen“ o šest procent. Hezká ukázka zavádějícího titulku.

 

Všimněte si, že média aktuální vývoj vysvětlují různě. Zatímco některá píšou o burzovní panice v důsledku šíření nákazy nového koronaviru (karanténa v Itálii), jiná ji vysvětlují krachem jednání kartelu OPEC, který se nedokázal dohodnout s Ruskem na koordinovaném omezení těžby ropy. Je totiž prakticky nemožné podat přesné vysvětlení tržních pohybů, neboť těm panikařícím investorům nevidíme do hlav. Nemůžeme se každého z nich zeptat, jaký má pro prodej akcií hlavní důvod. A už vůbec nemáme tušení o algoritmu nějakého fondu, který právě vydal prodejní signál.


Shodnout se můžeme na tom, že akcie strmě padají. Například deník Financial Times uvádí, že britské akcie dnes mohou zažít nejhorší den od finanční krize 2007–2009. Přirozeně to budeme vědět až odpoledne, po uzavření burzy. 

 

Každopádně v celé té záplavě titulků nám něco zásadního chybí. Co když je současný výprodej na akciových trzích (minimálně pro některé) dobrou zprávou? Nahlédněme společně do knihy Inteligentní investor, kterou sepsal Benjamin Graham, někdejší mentor Warrena Buffetta. Na straně 199 najdeme tak trochu jiné zprávy z trhu. Nesrovnatelně lepší a cennější:

V době psaní tohoto článku klesají ceny amerických akcií o 5 či 6 procent, v závislosti na tom, ve který okamžik se zrovna podíváte. Německé a britské akcie jsou na tom velice podobně. Ještě horší je situace v italském Miláně – minus 10 %. Výprodeje jsou tak silné, že na burze došlo k aktivování pojistky (circuit breaker). Obchodování tím bylo na několik minut pozastaveno.

 

Evropské akcie v tuto chvíli poklesly z nedávno dosaženého vrcholu o víc než 20 % (viz graf), čímž se oficiálně dostaly do fáze „medvědího trhu“. Americké akcie jsou medvědovi velice blízko.

Zdroj: Financial Times

A nyní chvilka biologie. Pokaždé, když dojde k výraznému poklesu cen akcií, dojde v lidském mozku k nastartování části, která nese kouzelný latinský název corpus amygdaloideum. Tato část mozku zpracovává strach a úzkost, a dokáže vyvolat známou reakci „bojuj nebo uteč“. 

 

Předtím, než u některých našich klientů zvítězí to druhé, nechť prosím věnují pozornost výše uvedenému komentáři. 

 

Hezký zbytek dne a pevné nervy,

 

Martin Tománek